Politickým stranám nezvýšili nájomné v objektoch mesta Prešov

05.04.2007 Prešov

Prešov 4. apríla (TASR) - Politické strany budú naďalej platiť za prenájom priestorov v objektoch, ktoré patria mestu Prešov, 130 korún za meter štvorcový.
Návrh na zrušenie uznesenia o jednotnom nájomnom pre politické strany a hnutia, prijatom ešte v roku 1993 a predloženom na dnešné rokovanie, poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove neodsúhlasili.
Rozprava k návrhu nebola žiadna. Po neprijatí uznesenia, o čom rozhodol aj fakt, že traja poslanci - Katarína Ďurčanská, Jozef Baláži a Marián Kohút (všetci z novovzniknutého klubu kresťanských demokratov a nezávislých) opustili rokovaciu miestnosť a nehlasovali, zareagoval primátor Pavel Hagyari (nezávislý). Na adresu poslancov z opozičného klubu SDKÚ-DS a KDH, ktorí jednotne boli proti alebo sa zdržali hlasovania, vyhlásil: "Môžete dostať výpovede".
V súčasnosti totiž mestské nebytové priestory prenajímajú len KDH, SDKÚ-DS, ĽS-HZDS a KSS. Všetky sídlia v starobylom, tzv. župnom dome, pričom z uvedených strán od roku 1993 priestory užívajú trvalo KDH a DS, ktorá sa zlúčila s SDKÚ. Smer-SD je v Prešove vo vlastných priestoroch, ktoré získal po SDĽ.
Hagyari dodal, že župný dom potrebuje na opravu 80 až 100 miliónov korún a že má predbežného biznispartnera, ktorý by investoval do domu, prerobil ho na štvorhviezdičkový hotel so zaradením do medzinárodnej siete. "A nájomné by bolo trikrát vyššie, " vyhlásil. Hagyari dodal, že ide o neoprávnené zvýhodnenie politických strán.
Poslanci z klubu SDKÚ-DS a KDH Jozef Kužma, Juraj Hurný a Stanislav Kahanec v replikách Hagyarimu uznali, že stanovené nájomné je dnes nízke. Kužma Hagyarimu pripomenul, že keď bol členom tej istej strany ako on - DS, tak musí vedieť, prečo sa také nájomné v Prešove pre strany vtedy stanovilo. Išlo o obranu pred útokom HZDS na opozičné politické subjekty v prvej polovici 90. rokov. Hurný poznamenal, že kancelárie prenajímané stranami v župnom dome, tvoria asi 10 percent všetkých priestorov. Najviac - asi 40 percent patrí štátnemu archívu a ten sa tak ľahko a rýchlo nevysťahuje z objektu. Kahanec dodal, že aj zverejnené údaje o nájomnom nie sú korektné, pretože on za svoju kanceláriu poslanca Národnej rady SR v župnom dome platí nájomné 250 korún za meter štvorcový.
 

Vyberte región